Абсурдът с това кой и дали трови Перник влезе в нова

...
Абсурдът с това кой и дали трови Перник влезе в нова
Коментари Харесай

ДАНС видя в тецовете на Ковачки "заплаха за екосигурността"

Абсурдът с това кой и дали трови Перник влезе в нова фаза. След като от екоминистерството и Регионалната ревизия за запазване на околната среда (РИОСОВ) оповестиха, че не знаят кой е виновникът и приканиха в " издирването " му да се включат ДАНС и прокуратурата, в сряда основният прокурор Сотир Цацаров разпореди ведомството на Нено Димов да стартира незабавна проверка в Топлоелектрическа централа " Перник ", Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Топлофикация-Сливен " и " Брикел ", които са свързвани с енергийния необут Христо Ковачки. Експертите ще бъдат придружавани от служители на реда, а срокът на инспекцията е един месец.

Екоминистерството обаче изненадващо се разбърза и още в края на деня издаде насилствена административна мярка за прекъсване на активността на парогенератори 4 и 5 на " Топлофикация - Перник ". Мярката е наложена поради открито потребление на забранен тип гориво - биомаса и това е нарушаване на издаденото сложно позволение на сдружението, оповестиха от ведомството на Нено Димов.

Повод за наредбата на Цацаров е сигнал от ДАНС за " застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на боклуци от топлофикационните сдружения ". Кой е подал сигнала, както и по кое време е била сезирана ДАНС, не излиза наяве.  " Замърсяването заплашва здравето и живота на българските жители ", съобщи на ексклузивен брифинг в сряда представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя добави, че се е провело работно заседание с присъединяване на основния прокурор, министрите на вътрешните работи и на околната среда, както и ръководителя на ДАНС. " В рамките на това работно заседание беше връчено на министъра на околната среда и водите разпореждане за предписание на незабавна инспекция ", сподели Румяна Арнаудова. Ведомството на Нено Димов ще би трябвало да проследи на място дали се съблюдават условията на Закона за запазване на околната среда и Закона за ръководство на отпадъците.

Целта е да се види какви са издадените разрешителни за предпазване и горене и всички всички други документи, нужни за индустриалната активност на топлофикациите. Ще би трябвало да се откри типът и количеството съхранявани и употребявани за горене боклуци от всевъзможен тип, както и дали те подхождат на тези, записани в документите на сдруженията. Отделно от това ще се създадат замервания и проби на въздуха, които би трябвало да покажат дали те са в правила, безвредни за здравето на хората.

Активността на институциите би могла да се одобри за похвална, но е прекомерно изненадваща и прекомерно закъсняла. Години наред жителите на миньорския град стачкуват поради обгазяването на Перник. Те настояват, че от локалния Топлоелектрическа централа " Република " (част от Топлоелектрическа централа " Перник " ) вечер се издигат гъсти кълба кафяв пушек. Хората даже са създали и клипове, които потвърждават изказванията им. Въпреки това обаче от екоминистерството не престават да настояват, че не са наясно кой е източника на замърсяването, въпреки че отрасловият министър Нено Димов установи, че " има придвижване на боклуци ".

До момента за Перник няма позволено внасяне на RDF боклуци, нито позволение за изгаряне на отпадъци. " Направили сме 16 инспекции, от които 10 неочаквани, само че не е открито нарушаване ", разгласи Нено Димов, откакто в понеделник се срещна на " локален терен " с кметицата Вяра Церовска. В отворено писмо до медиите от Топлоелектрическа централа " Перник " отхвърлиха те да са свързани със замърсяването и обявиха, че изказванията са " безусловно спекулативни и нямат нищо общо с истината ".

Разрешение за горене на боклуци обаче има ТЕЦ  " Бобов дол ". Шефът на компанията " Феникс Дупница ", която стана причина за пожара на 13 август, при който съществено пострада мостът при 62-километър на автомагистрала " Струма ", Кольо Илиев съобщи, че боклуците са предопределени точно за тази централа. Впоследствие обаче от сдружението отхвърлиха това.

 

ОТБИВАНЕ НА НОМЕРА

В понеделник министър Димов разгласи, че в тецовете ще се вършат изненадващи инспекции. От известието на прокуратурата два дни по-късно обаче излиза наяве, че " изненадата " ще се сведе единствено в границите на един месец и на процедура централите ще знаят за тях авансово.  " В теца влязохме, гледахме и в пещта за горене, обиколихме всичко, което беше допустимо - вътрешноградската автомагистрала, до Сини вир, не открихме следи от горене на боклуци ", разказа една от последните инспекции кметицата на Перник Вяра Церовска.

 

КАКВО Е RDF

RDF (Refuse Derived Fuel) отпадъкът е висококалорично гориво. Той се получава чрез раздробяване на твърди битови боклуци посредством специфична технология. В момента за построяването на такава апаратура кандидатства Столичната община с план по стратегия " Околна среда ". Идеята е тя да служи за ĸoмбиниpaнo пpoизвoдcтвo нa тoплиннa и eлeĸтpичecĸa eнepгия ĸaтo ĸpaeн eтaп на yпpaвлeниeто нa битoвитe oтпaдъци нa София. Инсталацията ще коства почти 160 млн. евро. и се възнамерява да бъде на територията на Топлоелектрическа централа " София " на столичния бул. " История Славянобългарска ". Според съдружие " За Земята " обаче този план ще докара до изхвърляне на тонове фини прахови частици годишно, измежду които и тежки метали като кадмий, олово, живак, азотни оксиди и др.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР